تحصیل کارشناسی در ترکیه به معنای گذراندن دوره ۴ تا ۶ ساله لیسانس در دانشگاههای معتبر و بینالمللی این کشور همسایه است. این دوره میتواند پایهای محکم برای آینده شغلی شما یا ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در سراسر جهان فراهم کند. اما شاید شما هم در میان انبوه اطلاعات، نگران پیچیدگیهای فرآیند پذیرش، شرایط آزمونهای ورودی مانند YÖS یا SAT، هزینههای تحصیل و زندگی، و مراحل دریافت ویزا و اقامت باشید و بدانید بهترین مسیر برای شما کدام است.
این مقاله جامع، مانند یک راهنمای جامع دقیق و بهروز، تمام اطلاعات مهم مورد نیاز شما را، از انتخاب دانشگاه و رشته گرفته تا جزئیات زندگی دانشجویی و فرصتهای پس از آن، در اختیارتان قرار میدهد. پس با ما همراه شوید تا با آگاهی کامل، قدم در مسیر تحقق رویای تحصیل لیسانس در ترکیه بگذارید.
تحصیل کارشناسی در ترکیه
شروع دوره لیسانس در ترکیه، یک انتخاب عالی برای آینده تحصیلی و کاری شماست. این مقطع تحصیلی، که زیر نظر شورای آموزش عالی ترکیه (YÖK) قرار دارد، بخش مهمی از سیستم آموزشی این کشور ترکیه محسوب میشود. معمولا، دوره تحصیل کارشناسی در ترکیه ۴ سال طول میکشد. این مدت زمان استاندارد برای گرفتن لیسانس در ترکیه، با استانداردهای جهانی مثل فرایند بولونیا (که به شناخته شدن مدرک شما در سطح بینالمللی کمک میکند) هماهنگ است. این هماهنگی باعث میشود اگر بعدا بخواهید برای ادامه تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس یا حتی کار در کشورهای دیگر اقدام کنید، مدرک شما اعتبار لازم را داشته باشد.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله مزایای تحصیل در ترکیه چیست؟ مطالعه کنید.
البته، برای بعضی رشتههای خاص مثل پزشکی (۶ سال)، دندانپزشکی (۵ سال) و داروسازی (۶ سال)، دوره تحصیل لیسانس در ترکیه طولانیتر است، چون به آموزش عملی و کار در بیمارس تحصیل لیسانس در ترکی هتان یا کلینیک بیشتری نیاز دارند. ممکن است رشتههایی مثل معماری هم ۵ ساله باشند.
سال تحصیلی بیشتر دانشگاهها از پاییز (حدود شهریور یا مهر) شروع میشود و تا اوایل تابستان (حدود خرداد) ادامه دارد و شما بین ترمها تعطیلات زمستانی و تابستانی خواهید داشت. بعضی دانشگاهها کلاسهای تابستانی هم برگزار میکنند که شرکت در آنها کاملاً اختیاری است. برای اینکه بتوانید برای تحصیل کارشناسی در ترکیه اقدام کنید، خیلی مهم است که با آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه و دیگر شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس به خوبی آشنا شوید.
اگر در این مسیر پیچیده نیاز به راهنمایی دقیقتر و تخصصی داشتید، به خاطر داشته باشید که کارشناسان ما در شاهان اپلای آمادهاند تا در تمام مراحل مهاجرت تحصیلی، از انتخاب رشته و دانشگاه گرفته تا اخذ پذیرش تحصیلی و ویزا، به شما کمک کنند و مسیر طی کردن این فرآیند را برایتان آسانتر سازند.
شرایط و پیشنیازهای ورود به دوره تحصیل کارشناسی در ترکیه
برای اینکه بتوانید رویای تحصیل کارشناسی در ترکیه را به واقعیت تبدیل کنید، باید با شرایط پذیرش دانشگاههای این کشور به خوبی آشنا شوید. این شرایط چند بخش اصلی را در بر میگیرد که در ادامه به زبان ساده و با جزئیات بیشتر توضیح میدهیم.
۱. مدارک تحصیلی لازم برای تحصیل کارشناسی در ترکیه (دیپلم و ریزنمرات)
اولین و مهمترین شرط، داشتن مدرک دیپلم دبیرستان یا مدرکی معادل آن است که در ترکیه معتبر شناخته شود. یادتان باشد که این مدرک حتماً باید به زبان ترکی (یا انگلیسی، بسته به زبان تدریس رشته) ترجمه مدارک تحصیلی در ترکیه باید رسمی شده باشد یعنی باید مهر سفارت و مهر نوتر دارا باشد و اگر تحصیل کاردانی در ترکیه صورت نگرفته باشد، ممکن است نیاز به تاییدیه از سوی سفارت یا مراجع آموزشی ترکیه (مانند دنکلیک یا معادلسازی) هم داشته باشد. علاوهبر مدرک تحصیلی سال قبلی، ارائه ریز نمرات کامل دوره دبیرستان نیز کاملا ضروری است، این مدارک پایه درخواست پذیرش شما را تشکیل میدهند و وضعیت تحصیلی شما را مشخص میکنند.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله آپوستیل مدارک چیست؟ مراحل، مدارک مورد نیاز، هزینهها 2025 مطالعه کنید.
۲. اهمیت معدل دیپلم (GPA) در پذیرش برای تحصیل لیسانس در ترکیه
معدل دیپلم شما نقش مهمی در فرآیند پذیرش، به خصوص در دانشگاههای دولتی و برای رشتههای پرمتقاضی، خواهد داشت. بیشتر دانشگاههای دولتی و خصوصی معمولاً حداقل معدلی بین ۱۰ تا ۱۲ (در مقیاس ۲۰) را برای بررسی اولیه درخواست کافی میدانند. اما اگر هدف شما رشتههای بسیار پرطرفدار و رقابتی مانند پزشکی، دندانپزشकी، داروسازی یا مهندسیهای خاص و یا تحصیل در دانشگاههای برتر و رنک بالای ترکیه است، معمولاً به معدل بالاتری، مثلاً ۱۴ یا ۱۵ به بالا، نیاز خواهید داشت.
یک نکته جالب توجه این است که برخی دانشگاههای خصوصی، به خصوص آنهایی که شهریه بالاتری دارند، ممکن است تنها بر اساس معدل دیپلم و سوابق تحصیلی، و بدون نیاز به شرکت در آزمون ورودی مجزا، دانشجو بپذیرند. شناخت این شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس میتواند به شما در انتخاب استراتژی مناسب برای اپلای کمک کند. البته، فراموش نکنید که برای گرفتن بورسیه لیسانس ترکیه که توسط دولت ترکیه ارائه میشود (Türkiye Bursları) و پوشش مالی کاملی دارد، رقابت بسیار شدید است و اغلب نیاز به حداقل معدل ۱۵ از ۲۰ (یا ۷۵ درصد) و رزومه قوی دارید.
۳. شرایط سنی و محدودیت بورسیه دولتی برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
از نظر سنی، حداقل سن برای شروع دوره لیسانس در ترکیه معمولاً ۱۸ سال تمام است (یعنی باید سال ۱۲ دبیرستان را تمام کرده باشید). اما نکته بسیار مهم و تعیینکننده، وجود محدودیت سنی برای دریافت بورسیه دولتی ترکیه (Türkiye Bursları) در مقطع کارشناسی است. معمولا متقاضیان این بورسیه نباید بیشتر از ۲۱ سال سن در زمان اپلای داشته باشند.
این قانون نسبتاً سختگیرانه به این معنی است که دانشجویان جوانتر (که تازه دیپلم گرفتهاند یا فاصله کمی از دیپلم دارند) شانس بسیار بیشتری برای استفاده از این بورسیه کامل دارند. اگر سن شما بیشتر از ۲۱ سال است، به هیچ وجه ناامید نشوید! همچنان فرصتهای فراوانی برای تحصیل لیسانس در ترکیه از طریق پذیرش عادی دانشگاهها (دولتی و خصوصی) وجود دارد. تنها تفاوت این است که احتمالاً باید بیشتر روی گزینههای تأمین مالی شخصی (پرداخت شهریه) یا بورسیههای ارائه شده توسط خود دانشگاهها (که ممکن است بخشی از هزینهها را پوشش دهند) تمرکز کنید و لازم است بتوانید تمکن مالی خود برای پوشش هزینههای تحصیل و زندگی را به دانشگاه یا سفارت (بسته به شرایط) اثبات نمایید.
۴. فاصله تحصیلی یا گپ تحصیلی
اگر چند سالی از زمان گرفتن دیپلم شما گذشته است (مثلاً ۲ تا ۵ سال یا حتی بیشتر)، این فاصله تحصیلی یا گپ تحصیلی، معمولاً مانع بزرگی برای پذیرش در دانشگاههای ترکیه، به خصوص دانشگاههای خصوصی، محسوب نمیشود. چیزی که برای دانشگاهها در این شرایط اهمیت بسیار بیشتری پیدا میکند، انگیزه شما برای ادامه تحصیل، تسلط کافی به زبان تدریس رشته مورد نظر (که میتواند ترکی یا انگلیسی باشد) و همچنین کسب نمره قبولی در آزمونهای ورودی مربوطه (مانند YÖS یا SAT، در صورت نیاز) برای دوره لیسانس در ترکیه است. ارائه دلایل قانعکننده برای این وقفه تحصیلی در انگیزهنامه (SOP) نیز میتواند مفید باشد.
۵. شرایط مربوط به تابعیت متقاضی برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
فرصتهای تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه اصولاً برای دانشجویان بینالمللی، یعنی افرادی که تابعیت کشور ترکیه را ندارند، فراهم شده است. دقت کنید که اگر تابعیت دوگانه (مثلاً هم ایرانی و هم ترک) دارید، ممکن است برای استفاده از برخی مسیرهای پذیرش ویژه دانشجویان خارجی، مانند آزمون TR-YÖS یا بورسیه دولتی Türkiye Bursları، با محدودیتهایی روبرو شوید یا اصلاً واجد شرایط نباشید و مجبور باشید از طریق کنکور سراسری ترکیه (YKS) اقدام کنید. همچنین قوانین خاصی ممکن است برای افرادی که دوره دبیرستان خود را در ترکیه یا در مدارس ترک در قبرس شمالی به پایان رساندهاند، وجود داشته باشد که باید به دقت بررسی شوند.
۶. راهنمایی تخصصی در مسیر پیچیده پذیرش کارشناسی در ترکیه
همانطور که مشاهده میکنید، فرآیند پذیرش برای تحصیل کارشناسی در ترکیه دارای جزئیات و نکات متعددی است؛ از آمادهسازی دقیق و ترجمه صحیح مدارک گرفته تا انتخاب دانشگاه و رشته مناسب با توجه به معدل، آگاهی از آزمونهای ورودی لازم، توجه دقیق به شرایط سنی بورسیهها و قوانین مربوط به تابعیت. بررسی دقیق این موارد و اطمینان از داشتن تمام پیشنیازها و اقدام به موقع میتواند کمی چالشبرانگیز و استرسزا باشد.
کارشناسان مجرب ما در شاهان اپلای با تسلط کامل بر آخرین قوانین و رویههای پذیرش دانشگاههای ترکیه، میتوانند شما را در تمامی این مراحل، از ارزیابی اولیه شرایطتان و ارائه مشاوره تخصصی گرفته تا کمک به آمادهسازی مدارک، اقدام برای پذیرش در دانشگاه و رشته دلخواهتان و حتی همراهی در مراحل بعدی مانند نیاز برای اقامت دانشجویی ترکیه پس از قبولی، راهنمایی کنند. هدف ما این است که این مسیر مهم را با اطمینان، آگاهی و آرامش بیشتری طی کنید و به هدف خود یعنی تحصیل در ترکیه برسید.

آزمونهای ورودی دانشگاهها برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
یکی از مراحل بسیار مهم و اغلب تعیینکننده برای ورود به دانشگاههای ترکیه، به ویژه دانشگاههای دولتی که شهریه کمتری دارند، کسب موفقیت در آزمونهای ورودی است. بدون داشتن نمره قبولی در این آزمونها، پذیرش در بسیاری از دانشگاههای معتبر تقریباً غیرممکن خواهد بود. بنابراین، آشنایی کامل با این آزمونها بخش جداییناپذیر برنامهریزی شما برای تحصیل کارشناسی در ترکیه است.
آزمون TR-YÖS برای تحصیل کارشناسی در ترکیه
از سال ۲۰۲۳، آزمون TR-YÖS به عنوان آزمون اصلی، استاندارد و متمرکز برای پذیرش دانشجویان بینالمللی در دانشگاههای ترکیه، خصوصاً دانشگاههای دولتی، معرفی و اجرایی شده است. این آزمون که توسط مرکز سنجش، گزینش و جایابی معتبر ترکیه (ÖSYM) در سطح کشوری و بینالمللی برگزار میشود، با هدف سنجش تواناییهای پایهای و استعداد تحصیلی شما طراحی شده است.
نمره این آزمون برای پذیرش در اکثریت رشتهها از جمله رشتههای پرمتقاضی مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، انواع رشتههای مهندسی، حقوق، معماری و همچنین رشتههای علوم انسانی و هنر مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین، چه علاقهمند به تحصیل در رشتههای علوم پزشکی مانند لیسانس به پزشکی در ترکیه باشید و چه رشتههای فنی یا هنری، آزمون یوس (YÖS) مهمترین آزمونی است که باید برای آن آماده شوید.
محتوای آزمون TR-YÖS برای مقطع لیسانس در ترکیه
آزمون TR-YÖS معمولاً شامل ۸۰ تا ۱۰۰ سوال تستی است که دانش و مهارت شما را در سه بخش اصلی ارزیابی میکند:
- ریاضیات (Matematik): سوالاتی از مباحث ریاضی دبیرستان
- هوش (IQ – Zeka): سوالاتی برای سنجش قدرت تحلیل، منطق و حل مسئله
- هندسه (Geometri): سوالاتی از مباحث هندسه پایه و تحلیلی
مدت زمان پاسخگویی به این سوالات معمولاً ۱۰۰ دقیقه است. یکی از مزایای این آزمون برای دانشجویان بینالمللی، ارائه سوالات به چندین زبان زنده دنیا است. شما میتوانید انتخاب کنید که دفترچه سوالات خود را به زبان ترکی، انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، روسی یا عربی دریافت نمایید. این امکان به شما کمک میکند تا با تمرکز بیشتری به سوالات پاسخ دهید.
زمانبندی، هزینهها و نکات ثبتنام TR-YÖS برای لیسانس در ترکیه
آزمون TR-YÖS به طور معمول دو بار در طول سال برگزار میگردد تا داوطلبان فرصت بیشتری برای شرکت و کسب نتیجه مطلوب داشته باشند. تاریخهای دقیق برگزاری آزمونها، مهلت ثبتنام عادی، مهلت ثبتنام با تاخیر (که هزینه بیشتری دارد)، تاریخ اعلام نتایج و هزینههای شرکت در آزمون، هر سال به صورت رسمی توسط ÖSYM اعلام میشود. بنابراین، ضروری است که همیشه اطلاعات بهروز را مستقیماً از وبسایت رسمی ÖSYM پیگیری کنید.
به عنوان یک نمونه از زمانبندی، در سال ۲۰۲۴، آزمون اول (TR-YÖS/1) در تاریخ ۱۸ می (۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزار شد که مهلت ثبتنام عادی آن در ماه مارس بود و نتایج آن در ۱۴ ژوئن (۲۵ خرداد ۱۴۰۳) اعلام گردید. آزمون دوم (TR-YÖS/2) برای تاریخ ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴ (۶ آبان ۱۴۰۳) برنامهریزی شده بود با مهلت ثبتنام در اواخر آگوست و اوایل سپتامبر و اعلام نتایج در ۲۲ نوامبر (۲ آذر ۱۴۰۳).
هزینه ثبتنام عادی برای داوطلبان ایرانی در آزمون اول ۲۰۲۴، ۲۲۵۰ لیر و هزینه ثبتنام با تاخیر ۳۳۷۵ لیر اعلام شده بود (هزینهها برای آزمون دوم در زمان ارائه این اطلاعات مشخص نبود). این هزینهها بخشی از مخارج اولیه شما برای شروع فرآیند اپلای خواهند بود. البته در کنار این موارد، باید برآوردی از هزینه زندگی در ترکیه نیز در برنامهریزی مالی کلی خود داشته باشید.
اهمیت آزمون YOS
با توجه به نقش کلیدی آزمون TR-YÖS در پذیرش دانشگاههای دولتی و رقابت بالا برای کسب نمره خوب، برنامهریزی دقیق و آمادگی کامل برای این آزمون اهمیت فوقالعادهای دارد. کسب نمره بالا نه تنها شانس پذیرش شما را در دانشگاه و رشته دلخواهتان افزایش میدهد، بلکه میتواند در دریافت بورسیههای دانشگاهی نیز تاثیرگذار باشد.
فرآیند ثبتنام، انتخاب مرکز آزمون، آمادگی برای مباحث مختلف و مدیریت زمان در جلسه آزمون، همگی نیازمند دقت و آگاهی هستند. کارشناسان مجرب ما در شاهان اپلای با اطلاع کامل از جزئیات آزمون YOS و سایر آزمونهای مورد نیاز، میتوانند بهترین منابع آموزشی را به شما معرفی کرده، در برنامهریزی درسی به شما کمک کنند و مشاورههای لازم برای موفقیت در این مرحله حساس از فرآیند تحصیل لیسانس در ترکیه و سایر مراحل اپلای برای تحصیل کارشناسی در ترکیه را در اختیار شما قرار دهند. هدف ما هموار ساختن مسیر شما برای رسیدن به تحصیلات عالی در ترکیه است.
آزمون SAT برای تحصیل در لیسانس در ترکیه
آزمون SAT، که یک آزمون استاندارد بینالمللی شناختهشده است، میتواند یکی دیگر از مسیرهای پیش روی شما برای ورود به دانشگاههای ترکیه باشد. برخی از دانشگاههای دولتی ترکیه و خصوصی، نتیجه آزمون اس ای تی (SAT) را به عنوان معیاری برای پذیرش دانشجو، بهویژه برای رشتههایی که به زبان انگلیسی ارائه میشوند، در نظر میگیرند. در واقع، برای بعضی دانشگاهها و رشتهها، نمره SAT میتواند جایگزین مناسبی برای آزمون YÖS/TR-YÖS باشد یا به عنوان یک امتیاز مثبت در کنار آن عمل کند.
اگر قصد تحصیل لیسانس در ترکیه را دارید و مدرک SAT دارید یا میخواهید در این آزمون شرکت کنید، این گزینه میتواند فرصت خوبی برای شما فراهم کند. با این حال، بسیار مهم است که پیش از هر اقدامی، به دقت وبسایت دانشگاه یا دانشگاههای مورد نظرتان را بررسی کنید تا از شرایط دقیق پذیرش با نمره SAT، حداقل نمره مورد نیاز و رشتههایی که آن را قبول میکنند، مطلع شوید.
این اطلاعات، در کنار آگاهی از جنبههای دیگر مانند امکان کار دانشجویی در ترکیه، بخش مهمی از برنامهریزی جامع برای تحصیل در ترکیه است. کارشناسان ما در شاهان اپلای نیز میتوانند شما را در بررسی این شرایط خاص پذیرش برای دانشگاههای مختلف یاری دهند.
معرفی برخی آزمون های دانشگاه های ترکیه:
- آزمون تومر (TÖMER)
- آزمون آیلتس (IELTS)
- آزمون تافل (TOEFL)
- آزمون جی آر ای (GRE)
- آزمون تخصص رشتههای پزشکی (TUS)
- آزمون تخصص دندانپزشکی (DUS)
زبان تحصیل کارشناسی در ترکیه
یکی از تصمیمات مهمی که پیش از اقدام برای تحصیل کارشناسی در ترکیه باید بگیرید، انتخاب زبان تحصیل است. در دانشگاههای ترکیه، برنامههای تحصیلی عمدتاً به دو زبان اصلی ترکی و انگلیسی ارائه میشوند. موفقیت شما در گرفتن پذیرش و همچنین ادامه تحصیل، ارتباط مستقیمی با توانایی شما در اثبات مهارت کافی در زبان انتخابیتان دارد.
اگر قصد دارید تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان داشته باشید این مقاله مطالعه کنید.
تحصیل کارشناسی در ترکیه به زبان ترکی
اگر قصد دارید در رشتهای به زبان ترکی تحصیل کنید، باید بتوانید تسلط خود را به این زبان نشان دهید. رایجترین روش برای این کار، ارائه مدرک قبولی در آزمون مهارت زبان ترکی برای خارجیها، یعنی آزمون تومر (TÖMER)، است. اگرچه ممکن است حداقل سطح قابل قبول در برخی موارد B1 ذکر شود، اما برای دنبال کردن موفقیتآمیز دروس دانشگاهی، معمولاً به سطح B2 یا حتی C1 نیاز خواهید داشت. برخی دانشگاهها نیز ممکن است آزمون تعیین سطح زبان ترکی خود را در زمان ثبتنام یا پیش از آن برگزار کنند.
انتخاب تحصیل به زبان ترکی نه تنها گزینههای پیش روی شما را برای انتخاب دانشگاه و رشته لیسانس در ترکیه بسیار گستردهتر میکند (زیرا تعداد برنامههای ارائه شده به زبان ترکی به مراتب بیشتر است)، بلکه اغلب میتواند به کاهش قابل توجه هزینههای تحصیل شما در مقایسه با برنامههای مشابه به زبان انگلیسی نیز کمک نماید. علاوهبراین، تسلط به زبان ترکی برای زندگی روزمره، ارتباط با مردم و ادغام بهتر در جامعه ترکیه ضروری است.
تحصیل لیسانس در ترکیه به زبان انگلیسی
برای رشتههایی که به زبان انگلیسی تدریس میشوند، شما باید مهارت خود را از طریق ارائه نمره یکی از آزمونهای استاندارد بینالمللی زبان انگلیسی اثبات کنید. معتبرترین آزمونها در این زمینه، تافل اینترنتی (TOEFL iBT) و آیلتس آکادمیک (IELTS Academic) هستند.
حداقل نمره مورد نیاز بسته به دانشگاه و رشته متفاوت است، اما به طور کلی، دانشگاهها نمرهای بین ۶۰ تا ۸۰ برای تافل و نمرهای حدود ۶.۰ تا ۶.۵ برای آیلتس را درخواست میکنند (البته برای دانشگاهها و رشتههای برتر ممکن است نمرات بالاتری لازم باشد). خبر خوب این است که بسیاری از دانشگاهها، بهویژه دانشگاههای خصوصی و دانشگاههای دولتی رده بالا، تعداد قابل توجهی از رشتههای خود را به زبان انگلیسی نیز ارائه میدهند.
دوره آمادگی زبان برای تحصیل کارشناسی در ترکیه (حاضرلیک – Hazırlık)
اگر شما از نظر علمی واجد شرایط پذیرش در رشته مورد نظرتان باشید اما نتوانید مدرک زبان معتبر با نمره کافی (چه برای زبان ترکی و چه انگلیسی) ارائه دهید، جای نگرانی نیست. بسیاری از دانشگاهها راهحلی به نام “سال آمادگی زبان” یا “حاضرلیک” (Hazırlık Sınıfı) ارائه میدهند.
در این صورت، شما پذیرش تحصیلی دریافت میکنید اما ملزم خواهید بود پیش از شروع دروس اصلی رشتهتان، یک دوره یک ساله فشرده زبان (ترکی یا انگلیسی، بسته به رشته) را در خود دانشگاه با موفقیت بگذرانید. این دوره یک سال به کل مدت زمان تحصیل شما اضافه خواهد کرد اما فرصتی عالی برای رسیدن به سطح زبانی مورد نیاز فراهم میکند. این فرآیند، بخشی از شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس برای داوطلبانی است که نیاز به تقویت مهارت زبانی خود دارند و دانشگاههای خصوصی ترکیه این گزینه را به صورت یکپارچه و منظم ارائه میدهند.
کدام زبان برای تحصیل کارشناسی در ترکیه بهتر است؟
همانطور که میبینید، مهارت زبانی یک عامل بسیار مهم در تجربه تحصیل شما در ترکیه است. اگرچه وجود رشتههای انگلیسیزبان فرصتهای خوبی را فراهم میکند، اما نمیتوان انکار کرد که تسلط به زبان ترکی درها را به روی گزینههای بسیار بیشتری از نظر دانشگاه و رشته باز میکند، به طور کاملا قابل مشاهده هزینهها را کاهش میدهد و مهمتر از همه، برای زندگی راحت و برقراری ارتباط در محیط خارج از دانشگاه ضروری است.
دوره یکساله حاضرلیک، هرچند مفید و راهگشا است، اما به معنی صرف زمان و هزینه بیشتر است (شامل شهریه دوره زبان و هزینههای زندگی برای یک سال اضافی، که باید در برنامهریزی مالی شما لحاظ شود، از جمله مواردی مانند تهیه بیمه دانشجویی در ترکیه برای آن سال اضافی).
بنابراین انتخاب زبان تحصیل صرفا یک تصمیم آکادمیک نیست. بلکه تصمیمی استراتژیک با پیامدهای مالی، زمانی و اجتماعی است. توصیه اکید ما به شما این است که فرآیند یادگیری زبان، بهخصوص زبان ترکی، را هرچه زودتر و حتی پیش از اقدام جدی برای پذیرش آغاز کنید.
شناخت دقیق سطح زبان مورد نیاز برای هر دانشگاه و رشته، انتخاب آزمون مناسب، و برنامهریزی برای شرکت در آزمونهای زبان یا دوره احتمالی حاضرلیک، میتواند کمی گیجکننده به نظر برسد. کارشناسان زبان و پذیرش ما در شاهان اپلای آمادهاند تا شما را در این مسیر راهنمایی کنند، سطح زبان فعلیتان را ارزیابی کرده و بهترین و کارآمدترین مسیر را برای برآورده ساختن الزامات زبانی دانشگاه و رشته مورد علاقهتان به شما پیشنهاد دهند.
دانشگاهها و رشتههای تحصیل کارشناسی در ترکیه
ترکیه با داشتن بیش از ۲۰۰ دانشگاه، گزینههای تحصیلی بسیار متنوعی برای تحصیل کارشناسی ارائه میدهد. اولین نکتهای که در انتخاب محل تحصیل خود باید در نظر بگیرید، شناخت تفاوت دانشگاههای دولتی (Devlet Üniversiteleri) و دانشگاههای خصوصی (Vakıf Üniversiteleri) در این کشور است. از این تعداد، حدود ۱۲۹ دانشگاه دولتی و بیش از ۷۵ دانشگاه خصوصی هستند که هر کدام ویژگیها، شرایط پذیرش و شهریههای متفاوتی دارند.
شناخت تفاوتهای این 2 نوع دانشگاه، وظیفه مهمی در برنامهریزی شما برای تحصیل کارشناسی در ترکیه محسوب میشود و کارشناسان ما در شاهان اپلای میتوانند در انتخاب بهترین گزینه متناسب با اهداف و شرایط شما، راهنماییتان کنند. در ادامه، نگاهی به برخی از دانشگاههای برجسته ترکیه خواهیم انداخت.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین شهرهای ترکیه برای تحصیل 2025 + ( ارزانترین دانشگاه) مطالعه کنید.
رتبه جهانی QS 2024 | مکان (شهر) | نوع | نام دانشگاه |
336 | آنکارا | دولتی | دانشگاه فنی خاورمیانه (METU/ODTU) |
404 | استانبول | دولتی | دانشگاه فنی استانبول (ITU) |
431 | استانبول | خصوصی | دانشگاه کوچ |
502 | آنکارا | خصوصی | دانشگاه بیلکنت |
514 | استانبول | دولتی | دانشگاه بوغازیچی (Boğaziçi) |
711-720 | استانبول | دولتی | دانشگاه استانبول |
761-770 | آنکارا | دولتی | دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe) |
901-950 | آنکارا | دولتی | دانشگاه آنکارا |
951-1000 | استانبول | دولتی | دانشگاه ییلدیز فنی (Yıldız) |
رتبهبندی نشده | استانبول | خصوصی | دانشگاه سابانجی (Sabancı) |
رتبهبندی نشده | آنکارا | دولتی | دانشگاه قاضی (Gazi) |
رتبهبندی نشده | ازمیر | دولتی | دانشگاه اژه (Ege) |
رتبهبندی نشده | ازمیر | دولتی | دانشگاه دوکوز ایلول (Dokuz Eylül) |
رتبهبندی نشده | استانبول | دولتی | دانشگاه مرمره (Marmara) |
رتبهبندی نشده | استانبول | خصوصی | دانشگاه آیدین استانبول |
رتبهبندی نشده | استانبول | خصوصی | دانشگاه باغچه شهیر (Bahçeşehir) |
رتبهبندی نشده | استانبول | خصوصی | دانشگاه یدی تپه (Yeditepe) |
رتبهبندی نشده | آنتالیا | دولتی | دانشگاه اکدنیز (Akdeniz) |
رتبهبندی نشده | اسکی شهیر | دولتی | دانشگاه آنادولو (Anadolu) |
رتبهبندی نشده | ارزروم | دولتی | دانشگاه آتاتورک (Atatürk) |
رتبهبندی نشده | آدانا | دولتی | دانشگاه چوکوروا (Çukurova) |
رتبهبندی نشده | قیصریه | دولتی | دانشگاه ارجیس (Erciyes) |
دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران
اگر به عنوان یک دانشجوی ایرانی قصد دارید پس از پایان تحصیل به ایران بازگردید یا مدرک تحصیلیتان در ایران معتبر شناخته شود، بایستی بررسی کنید که آیا دانشگاه و رشته انتخابیتان توسط وزارتخانههای مربوطه در ایران مورد تایید هستند یا خیر؟ پیش از نهایی کردن انتخاب دانشگاه برای لیسانس در ترکیه، حتماً باید آخرین فهرست دانشگاههای مورد تایید خارج از کشور را که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (برای رشتههای غیرپزشکی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (برای رشتههای علوم پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و پیراپزشکی) منتشر میشود، به دقت کنترل کنید.
این فهرستها بهصورت دورهای (معمولاً سالانه) بهروزرسانی میشوند، بنابراین اطمینان حاصل کنید که از آخرین نسخه منتشر شده برای سال تحصیلی ۲۰۲۵-۲۰۲۶ یا سال مربوط به شروع تحصیل خود استفاده میکنید. تحصیل در دانشگاهی که در این فهرستها نباشد، ممکن است منجر به عدم ارزشیابی مدرک شما در ایران شود و برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مانند تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه یا داخل ایران، یا برای اشتغال با مشکل مواجه شوید.
برای مشاهده لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت اینجا کلیک کنید.
رشتههای کارشناسی محبوب در ترکیه
دانشگاههای ترکیه تنوع بالایی از رشتههای تحصیلی را در مقطع کارشناسی ارائه میدهند. انتخاب رشته بستگی به علاقه، استعداد و اهداف شغلی شما دارد. در جدول زیر، برخی از گروههای تحصیلی و رشتههای نمونه که در میان دانشجویان بینالمللی، از جمله ایرانیان، محبوبیت بیشتری دارند، آورده شده است.
معرفی بعضی از رشته ها :
- تحصیل در رشته مهندسی مکانیک در ترکیه
- تحصیل در رشته کامپیوتر در ترکیه
- تحصیل در رشته کامپیوتر در ترکیه
- تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
- تحصیل داروسازی در ترکیه
- تحصیل در رشته پرستاری در ترکیه
- تحصیل در رشته علوم آزمایشگاهی
- تحصیل در رشته معماری در ترکیه
- تحصیل در رشته موسیقی در ترکیه
رشتههای نمونه | گروه تحصیلی |
پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، مامایی، فیزیوتراپی، بیناییسنجی، شنواییسنجی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، هوشبری، اتاق عمل | پزشکی و پیراپزشکی |
مهندسی کامپیوتر، مهندسی نرمافزار، هوش مصنوعی، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی عمران، معماری، مهندسی مکانیک، مهندسی صنایع، مهندسی نفت، مهندسی شیمی | مهندسی |
ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیستشناسی، ژنتیک و بیولوژی مولکولی | علوم پایه |
مدیریت بازرگانی (MBA)، مدیریت هتلداری و گردشگری، اقتصاد، مدیریت مالی، حسابداری، تجارت بینالملل، علوم سیاسی و روابط بینالملل، روانشناسی، جامعهشناسی، حقوق | کسبوکار و علوم اجتماعی |
زبان و ادبیات (انگلیسی، ترکی و…)، طراحی مد و لباس، طراحی گرافیک، موسیقی، هنرهای نمایشی (بازیگری، کارگردانی)، باستانشناسی، تاریخ، فلسفه، تربیتبدنی | هنر و علوم انسانی |
البته این فهرست صرفا شامل نمونههایی از رشتههای پرطرفدار است و جامع نیست. رشتههای بسیار متنوع دیگری نیز در دانشگاههای ترکیه ارائه میشوند. همانطور که پیشتر اشاره شد، تفاوت بین دانشگاههای دولتی (Devlet) و خصوصی تنها به هزینه و شرایط پذیرش محدود نمیشود، بلکه بر تنوع رشتههای ارائه شده به زبان انگلیسی، امکانات و منابع آموزشی و پژوهشی نیز تاثیرگذار است.
دانشگاههای خصوصی تاکید بیشتری بر ارائه برنامهها به زبان انگلیسی دارند و گاهی فرآیند پذیرش آسانتری را دنبال میکنند، اما شهریههای بالاتری نیز دارند. از سوی دیگر، برای دانشجویان ایرانی که آینده شغلی یا ادامه تحصیل خود را در ایران متصور هستند، بررسی دقیق و اطمینان از حضور دانشگاه و رشته مورد نظر در آخرین لیستهای دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت ایران، یک ضرورت انکارناپذیر است. انتخاب دانشگاهی که مورد تایید نباشد، میتواند اعتبار مدرک شما و آینده حرفهایتان در ایران را با چالش جدی مواجه کند.
بنابراین، انتخاب دانشگاه و رشته برای تحصیل کارشناسی در ترکیه به یک ارزیابی دقیق و ایجاد تعادل بین فاکتورهای مختلف نیاز دارد. برای این منظور به موارد زیر توجه داشته باشید:
- بودجه و توان مالی شما
- آسان بودن یا سختی فرآیند پذیرش
- زبان تدریس برنامه
- رتبه و اعتبار بینالمللی دانشگاه
- امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مانند تحصیل دکتری در ترکیه یا سایر کشورها
- تاییدیه وزارتین در ایران
این فرآیند تصمیمگیری پیچیده است. کارشناسان مجرب شاهان اپلای با در نظر گرفتن تمام این جوانب و شرایط فردی شما، به شما کمک میکنند تا بهترین تصمیم را بگیرید و بهترین مسیر را برای رسیدن به اهداف تحصیلیتان در ترکیه پیدا کنید.
فرصتهای بورسیه تحصیلی برای کارشناسی در ترکیه
تامین هزینه تحصیل یکی از دغدغههای اصلی دانشجویان بینالمللی است. خوشبختانه، فرصتهای بورسیه تحصیلی مختلفی برای کمک به تامین مالی تحصیل کارشناسی در ترکیه وجود دارد، هرچند باید توجه داشت که رقابت برای دریافت این بورسیهها، بهویژه بورسیههای کامل، بسیار شدید است.
بورسیه دولتی ترکیه (Türkiye Bursları)
شاخصترین و جامعترین بورسیه، بورسیه لیسانس ترکیه است که با نام “Türkiye Bursları” شناخته میشود و توسط دولت ترکیه ارائه میگردد. این بورسیه معمولا یک بورسیه کامل (فول فاند) محسوب میشود و پوشش گستردهای دارد که شامل موارد زیر است:
- تمام شهریه دانشگاه
- کمک هزینه ماهانه برای مخارج زندگی
- خوابگاه رایگان یا کمک هزینه مسکن
- بیمه درمانی دولتی
- بلیط هواپیمای رفت (در ابتدای تحصیل) و برگشت (پس از فارغالتحصیلی) – فقط برای یک بار
- دوره یک ساله رایگان آموزش زبان ترکی (در صورت نیاز)
شرایط اصلی برای این بورسیه شامل تابعیت غیرترکیهای، محدودیت سنی (حداکثر ۲۱ سال برای مقطع کارشناسی)، حداقل معدل قابل قبول (اغلب ۷۵٪ یا ۱۵ از ۲۰ به بالا، بسته به رشته ممکن است تا ۹۰٪ یا ۱۸ از ۲۰ هم نیاز باشد)، و داشتن سلامت جسمی و روانی است. ممکن است نیاز به ارائه مدرک زبان انگلیسی (مانند تافل) باشد یا آزمون زبان توسط خود بورسیه برگزار گردد.
فرآیند درخواست کاملاً آنلاین و از طریق وبسایت رسمی Türkiye Bursları انجام میشود و بسیار رقابتی است. حتماً تاریخهای دقیق ثبتنام برای دوره ۲۰۲۵-۲۰۲۶ (یا سال مورد نظر شما) را از منابع رسمی پیگیری کنید.
همچین برای مشاهده لیست دانشگاه های دولتی ترکیه اینجا کلیک کنید.
بورسیههای دانشگاهی
علاوهبر بورسیه دولتی، بسیاری از دانشگاهها، بهویژه دانشگاههای خصوصی، بورسیههای داخلی خود را ارائه میدهند. این بورسیهها اغلب به صورت تخفیف درصدی روی شهریه هستند (مثلاً از ۲۰٪ تا حتی ۱۰۰٪ یا پوشش کامل شهریه) و معمولاً بر اساس شایستگی تحصیلی دانشجو (معدل بالا، نمرات عالی در آزمونهای ورودی مانند TR-YÖS یا SAT) اعطا میشوند.
نحوه درخواست برای این بورسیهها متفاوت است، گاهی اوقات همزمان با بررسی درخواست پذیرش، شایستگی شما برای بورسیه نیز ارزیابی میشود و گاهی نیاز به ارسال درخواست جداگانه برای بورسیه دارید.
سایر منابع و فرصت تبادل اراسموس+ (+Erasmus)
به جز موارد فوق، ممکن است بورسیههای محدودی از سوی برخی سازمانهای خیریه یا موسسات خاص نیز وجود داشته باشد، اما یافتن آنها دشوارتر است. همچنین، برنامه اراسموس+ (+Erasmus) یک فرصت عالی دیگر است. دانشگاههای ترکیه فعالانه در این برنامه تبادل دانشجوی اروپایی شرکت میکنند. این برنامه به شما امکان میدهد تا یک یا دو ترم از دوره تحصیلی خود را در یکی از دانشگاههای معتبر اروپایی بگذرانید و تجربه بینالمللی ارزشمندی کسب کنید.
گاهی اوقات کمک هزینه محدودی نیز برای دوران تبادل (مثلاً حدود ۳۰۰ یورو در ماه طبق برخی منابع) پرداخت میشود، اما باید توجه داشت که اراسموس+ یک برنامه تبادل فرهنگی و علمی است و راهی برای تأمین مالی کل دوره تحصیل کارشناسی در ترکیه محسوب نمیشود.
رقابت بورسیهها و نیاز به تمکن مالی
بسیار مهم است که دید واقعبینانهای نسبت به بورسیهها داشته باشید. همانطور که تاکید شد، رقابت بسیار بالاست، بهخصوص برای بورسیه کامل دولتی که محدودیت سنی سختگیرانهای (زیر ۲۱ سال برای کارشناسی) نیز دارد. بورسیههای دانشگاهی رایجتر هستند اما اغلب فقط بخشی از هزینهها (شهریه) را پوشش میدهند و کمک هزینهای برای زندگی ندارند.
این شرایط به این معنی است که هرچند اقدام برای بورسیهها بسیار ارزشمند و ضروری است، اما اکثر دانشجویان بینالمللی همچنان به بودجه شخصی یا حمایت مالی خانواده برای پوشش بخش قابل توجهی از شهریه و کل هزینه زندگی در ترکیه نیاز خواهند داشت. بنابراین، اتکای صرف به دریافت بورسیه، بهویژه برای متقاضیان بالای ۲۱ سال، میتواند برنامهریزی شما را با ریسک مواجه کند و داشتن تمکن مالی کافی، همچنان مطمئنترین مسیر برای بسیاری از دانشجویان است.
یافتن اطلاعات دقیق در مورد انواع بورسیهها تحصیلی در ترکیه، بررسی شرایط هر یک و اقدام بهموقع برای آنها میتواند فرآیندی پیچیده و زمانبر باشد. کارشناسان ما در شاهان اپلای با آگاهی از فرصتهای موجود، میتوانند در شناسایی بورسیههای دولتی و دانشگاهی متناسب با شرایط تحصیلی و رزومه شما، و همچنین در فرآیند آمادهسازی مدارک و درخواست برای این بورسیهها در کنار فرآیند اصلی پذیرش دانشگاه، شما را یاری رسانند.
ویزای تحصیلی و اجازه اقامت دانشجویی برای دوره تحصیل کارشناسی در ترکیه
پس از دریافت نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظرتان، مرحله بعدی ورود به فرآیندهای قانونی برای سفر و اقامت در ترکیه است. این فرآیند معمولاً 2 مرحله اصلی و مجزا دارد که باید به ترتیب انجام شوند،
ابتدا دریافت ویزای تحصیلی از کشور خودتان و سپس اقدام برای کارت اقامت دانشجویی پس از ورود به ترکیه. برخلاف مدت زمان اقامت با پاسپورت در ترکیه که برای اهداف توریستی و کوتاه مدت (معمولاً تا ۹۰ روز) مجاز است، برای اقامت طولانیمدت به منظور تحصیل، طی کردن این دو مرحله الزامی است.
انجام به موقع این مراحل اخذ کارت اقامت ترکیه یا کیملیک برای اقامت قانونی شما در طول تحصیل کاردانی در ترکیه ضروری است.
مرحله اول: دریافت ویزای تحصیلی (Öğrenci Vizesi) پیش از سفر
ویزای تحصیلی، مجوز ورود شما به خاک ترکیه با هدف مشخص تحصیل است. باید پس از دریافت نامه پذیرش رسمی از دانشگاه و پیش از سفر به ترکیه، از طریق سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور محل اقامت خود (ایران) برای این ویزا اقدام کنید. امکان دریافت ویزای تحصیلی از داخل خاک ترکیه وجود ندارد. توصیه اکید میشود به دلیل زمانبر بودن بررسیها، حداقل یک تا دو ماه قبل از تاریخ برنامهریزی شده برای سفر، درخواست ویزای خود را ثبت کنید.
اگرچه لیست دقیق مدارک ممکن است در هر کنسولگری کمی متفاوت باشد (حتماً وبسایت کنسولگری مربوطه را چک کنید)، اما مدارک کلیدی معمولاً شامل این موارد است:
- نامه پذیرش رسمی دانشگاه (مهمترین مدرک)
- پاسپورت معتبر با اعتبار کافی
- فرم تکمیل شده درخواست ویزا
- عکسهای بیومتریک جدید
- مدارک اثبات تمکن مالی برای پوشش هزینههای تحصیل و زندگی
- بیمه درمانی مسافرتی معتبر
- رسید پرداخت هزینه درخواست ویزا
ممکن است مدارک دیگری مانند رزرو بلیط، گواهی محل اقامت اولیه، یا گواهی عدم سوء پیشینه نیز خواسته شود. فرآیند ممکن است شامل ثبت اولیه آنلاین در سیستم کنسولگری، گرفتن وقت مصاحبه حضوری و ارائه مدارک باشد. زمان بررسی پرونده متغیر است و میتواند از چند روز تا چند هفته یا حتی بیشتر طول بکشد.
هزینههای مربوط به درخواست ویزا و بیمه نیز وجود دارد که غیرقابل استرداد هستند. ویزای اولیه اغلب برای مدت محدودی (مثلاً ۹۰ روز) و به صورت یکبار ورود صادر میشود تا شما فرصت کافی برای ورود به ترکیه و اقدام برای کارت اقامت داشته باشید.
مرحله دوم: اخذ کارت اقامت دانشجویی (Öğrenci İkamet İzni) در ترکیه
پس از ورود به ترکیه با ویزای تحصیلی خود، برای اینکه بتوانید به صورت قانونی برای تمام طول دوره تحصیل خود در این کشور اقامت داشته باشید، باید برای دریافت کارت اقامت دانشجویی اقدام کنید. این مرحله باید پس از ورود به ترکیه و معمولاً ظرف حداکثر ۳۰ روز انجام شود. درخواست از طریق اداره کل مدیریت مهاجرت استان (İl Göç İdaresi Müdürlüğü) در شهری که دانشگاه شما در آن قرار دارد، صورت میگیرد.
ابتدا باید درخواست اقامت تحصیلی ترکیه خود را به صورت آنلاین در سامانه رسمی اداره مهاجرت ترکیه (e-ikamet.goc.gov.tr) ثبت کنید و سپس برای وقت ملاقات حضوری جهت ارائه مدارک اقدام نمایید. مدارک لازم برای کارت اقامت شباهت زیادی به مدارک ویزا دارد و معمولاً شامل: فرم درخواست آنلاین، اصل و کپی پاسپورت و ویزا، گواهی اشتغال به تحصیل جدید از دانشگاه (Öğrenci Belgesi)، عکس بیومتریک، بیمه درمانی معتبر در ترکیه، گواهی ثبت آدرس محل سکونت، مدارک تمکن مالی (گاهی لازم است) و رسید پرداخت هزینه صدور کارت اقامت است.
کارت اقامت دانشجویی معمولاً برای یک سال صادر میشود و باید هر سال، حدود ۶۰ روز قبل از تاریخ انقضا، برای سال تحصیلی بعد تمدید گردد. دانشجویان معمولاً از پرداخت هزینه اصلی اجازه اقامت معاف هستند اما هزینه صدور کارت را باید بپردازند.
این کارت که حاوی شماره شناسایی اتباع خارجی (Yabancı Kimlik Numarası یا T.C. Kimlik No) است، کلید شما برای زندگی قانونی، انجام امور اداری (مانند افتتاح حساب بانکی، گرفتن خط تلفن)، بهرهمندی از خدمات مختلف و همچنین ورود و خروج مکرر به ترکیه بدون نیاز به ویزای جدید در طول مدت اعتبار کارت است و مهمترین نیاز برای اقامت دانشجویی ترکیه به شمار میرود.
برای مشاهده مدارک مورد نیاز اقامت دانشجویی اینجا کلیک کنید.
نکات کلیدی و اهمیت اقدام به موقع
شناخت این فرآیند دو مرحلهای برای شما دانشجوی تحصیل کارشناسی در ترکیه اهمیت بسیار بالایی دارد. عدم اقدام به موقع برای دریافت کارت اقامت پس از ورود میتواند شما را در وضعیت اقامت غیرقانونی قرار دهد. همچنین، اطلاعات و مدارکی که برای ویزا ارائه میدهید باید با مدارک درخواست اقامت شما هماهنگی داشته باشد تا مشکلی پیش نیاید. (در مورد ویزای همراه برای خانواده نیز معمولاً پس از گذشت یک سال از اقامت دانشجو، امکان اقدام وجود دارد).
فرآیندهای مربوط به ویزا و اقامت شامل مراحل اداری و مدارک متعددی است که نیازمند دقت و توجه به جزئیات و زمانبندیهاست. شاهان اپلای با تجربه خود در این زمینه، میتواند در تمامی این مراحل، از راهنمایی برای آمادهسازی مدارک صحیح و کامل گرفته تا کمک به ثبت درخواستهای آنلاین و پیگیری آنها، در کنار شما باشد تا از بروز هرگونه مشکل احتمالی جلوگیری شود و فرآیند شروع تحصیل کارشناسی در ترکیه و اقامت شما در این کشور به آسانی صورت پذیرد.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله سامانه میخک استانبول مطالعه کنید.
وضعیت زندگی دانشجویی در دوره تحصیل کارشناسی در ترکیه
شناخت و درک جنبههای مهم زندگی دانشجویی مانند اسکان، امکان کار و وضعیت پس از تحصیل، به برنامهریزی بهتر شما برای تحصیل لیسانس در ترکیه کمک میکند.
اسکان دانشجویی برای تحصیل لیسانس در ترکیه
برای محل زندگی، گزینههایی چون خوابگاههای دولتی (KYK)، خوابگاههای وابسته به دانشگاه، خوابگاههای خصوصی، و اجاره آپارتمان (مستقل یا اشتراکی) پیش روی شماست که هر یک هزینهها و امکانات متفاوتی دارند.
کار دانشجویی حین تحصیل لیسانس در ترکیه
دانشجویان مقطع تحصیل کارشناسی در ترکیه تنها پس از اتمام سال اول میتوانند برای اجازه کار پارهوقت اقدام کنند. نکته مهم: در مورد حداکثر ساعات کار هفتگی مجاز (بین ۲۰ تا ۳۵ ساعت در منابع مختلف ذکر شده)، اطلاعات ضد و نقیضی وجود دارد؛ لذا اکیداً توصیه میشود محدودیت رسمی فعلی (۲۰۲۵) را مستقیماً از وزارت کار یا اداره مهاجرت ترکیه استعلام کنید. فرآیند اخذ مجوز توسط کارفرما انجام میشود (نیازمند پیشنهاد شغلی) و کار بدون مجوز رسمی، غیرقانونی و پرخطر (احتمال اخراج) است.
درآمد حاصل از کار پارهوقت معمولاً فقط بخشی از [هزینه زندگی در ترکیه] را پوشش میدهد و یافتن کار قانونی، نیازمند تسلط به زبان (خصوصاً ترکی) و همکاری کارفرما بوده و میتواند چالشبرانگیز باشد.
پس از فارغالتحصیلی
شما میتوانید ظرف ۶ ماه پس از فارغالتحصیلی، برای اجازه اقامت کوتاهمدت (تا ۱ سال) جهت جستجوی کار اقدام کنید. در صورت یافتن شغل مناسب، کارفرما میتواند برای شما درخواست اجازه کار عادی بدهد.
چرا تحصیل کارشناسی در ترکیه یک انتخاب هوشمندانه است؟
تحصیل کارشناسی در ترکیه مزایای قابل توجهی دارد که آن را به گزینهای جذاب برای دانشجویان بینالمللی، بهویژه ایرانیان، تبدیل کرده است. از جمله این مزایا میتوان به کیفیت بالای آموزش مطابق با استانداردهای جهانی، اعتبار بینالمللی مدارک صادره (بهخصوص با امکان دریافت “دیپلم آبی” از برخی دانشگاهها برای اعتبار بیشتر در اروپا)، و شهریهها و هزینههای زندگی مقرونبهصرفه در مقایسه با کشورهای غربی اشاره کرد.
علاوهبراین، تنوع گسترده دانشگاهها و رشتههای تحصیلی، امکان تحصیل به زبان انگلیسی در بسیاری از برنامهها، وجود فرصتهای بورسیه تحصیلی مانند بورسیه دولتی ترکیه، امکان شرکت در برنامههای تبادل دانشجو مانند اراسموس+، محیط چند فرهنگی، پردیسهای دانشگاهی مدرن، نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی به ایران و وجود مسیرهایی برای اقامت و کار پس از فارغالتحصیلی، همگی بر جذابیت تحصیل در این کشور میافزایند. شاهان اپلای میتواند به شما کمک کند تا با استفاده از این مزایا، بهترین تجربه تحصیلی را برای خود رقم بزنید.
سخن پایانی
در این راهنما تلاش کردیم نگاهی جامع و کاربردی به مسیر تحصیل کارشناسی در ترکیه برای شما ترسیم کنیم. از بررسی شرایط اولیه پذیرش و آزمونهای ورودی کلیدی مانند TR-YÖS گرفته تا مراحل عملی درخواست پذیرش، دریافت ویزا، اخذ اقامت دانشجویی و مروری بر جنبههای مهم زندگی دانشجویی، از جمله قوانین مربوط به کار حین تحصیل.
با توجه به اینکه سیاستها و قوانین مربوط به پذیرش، آزمونها، شهریهها و مقررات کار دانشجویی ممکن است در طول زمان تغییر کنند و همچنین تفاوتهایی بین دانشگاههای مختلف وجود دارد، اکیداً توصیه میکنیم همواره برای دریافت بهروزترین و دقیقترین اطلاعات (برای سال تحصیلی ۲۰۲۵-۲۰۲۶ و پس از آن)، به منابع رسمی مراجعه کنید. این منابع شامل وبسایت دانشگاههای مورد نظرتان، شورای آموزش عالی ترکیه (YÖK)، مرکز سنجش و پذیرش (ÖSYM)، اداره کل مدیریت مهاجرت (Göç İdaresi) و وبسایت رسمی کنسولگریهای ترکیه در کشور خودتان میشود.
تیم شاهان اپلای مفتخر است که با تجربه و دانش تخصصی خود، در تمام مراحل این مسیر، از اولین قدمهای تحقیق و انتخاب دانشگاه تا اخذ پذیرش، ویزا، اقامت و شروع موفقیتآمیز تحصیل، به عنوان مشاوری امین و راهنمایی دلسوز در کنار شما باشد و این مسیر را برایتان هموارتر سازد.
اگر به تازگی به ترکیه آمدهاید و یا قصد تحصیل در این کشور را دارید، افتتاح حساب بانکی در ترکیه یکی از اولین و مهمترین قدمها برای مدیریت مالی و بهرهگیری از خدمات بانکی است و برای مشاهده قیمت های جهت مشاهده قیمت لیر به تومان ، نرخ دلار ، قیمت پوند امروز ، قیمت یورو به تومن روی هر ارز کلیک کنید.